Οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

Οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

Αρ. Πρωτ. 12372/02.03.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών 

Καθυστερούν δραματικά οι επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το θέμα. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, στο τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους, η συνολική οφειλή του κράτους από επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ. Εάν στα ποσά αυτά συνυπολογιστούν τα ποσά που προέρχονται από αποπληρωμή επενδύσεων, κυρίως του Αναπτυξιακού νόμου, ποσά που αφορούν πληρωμή προμηθειών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις για εκτέλεση διάφορων έργων, τότε το συνολικό ποσό που οφείλει το Ελληνικό δημόσιο προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΒΒΕ ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, εξαιτίας της μειωμένης ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις τους να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η πληρωμή των σχετικών ποσών θα συντελέσει στη διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας στην Ελληνική περιφέρεια και θα προάγει την κοινωνική συνοχή, που διαρκώς κλονίζεται. Η ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, υποβιβάζει την αξιοπιστία του κράτους έναντι των επιχειρήσεων της χώρας και τις οδηγεί σε ασφυξία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε προτίθεται να διευθετηθεί το θέμα που υπάρχει με τις οφειλές του δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων-μελών του ΣΒΒΕ, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου;

Απάντηση Υπουργείου